Lasikatto vuotaa – näin on korjattu
Lasikaton tiivistys ei vähennä sisään tulevan valon määrää
Lasikatteilla ja kattoikkunoilla on tapana ajan myötä vuotaa, Suomen oloissa niitä ei saada rakennettua ikuisesti vesitiiviiksi oikeastaan millään. Näin kävi myös Pohjoisesplanadi 37:ssä Helsingissä, jossa sijaitsee Halosen vaatemyymälä.
Iivari Komsin Kattotyö Komsi Oy korjasi katon viime syksynä Enkopurilla. ”Enkopur® oli kustannustehokas ja varma ratkaisu tähän tilanteeseen”, Komsi sanoo. ”Sen etuna on, että toisin kuin teippien ja kittien kanssa, tiiveys on aina ulkoisesti tarkasteltavissa, sen kunnon voi aina käydä tarkastamassa talven jälkeen, ettei siellä ole mitään reittiä vedelle”.
Enkopur® on Komsin mielestä paljon varmempi ratkaisu kuin perinteiset teipit tai kitit, joilla vuotoja on aikaisemmin paljon paikkailtu. Muutaman talven jälkeen teippi alkaa repsottaa ja keräämään alleen kosteutta. ”Sitä on moni käyttänyt, kun ei ole ollut osaamista muuhun. Kitit ja flexit kovettuvat ja halkeilevat nekin ajan myötä. Sitten se vesi tulee ryöpsynä jostain”.
Sadan neliön kattotyö vei Komsin tiimiltä parisen viikkoa. Suojaamistyötä on paljon, ja lasikaton kanssa joutuu käyttämään kahta eri primeria: lasiprimeria ja yleisprimeria peltiosioille. Tosin nyt Enke-Werk on julkistanut uutuuden Enke Universal Primer 2K:n, mikä käy eri pintojen pohjustamiseen samalla työstöllä ja sitä on jo saatavissa maahantuojalta.
Työ vaatii muutenkin tarkkuutta, koska saumat on saatava suoriksi ja siisteiksi, lasikatto kun näkyy sisälle myymälätiloihin. Kun lasin päällä työskennellään, lasi peitetään suojamuovilla.”Nyt käytettiin uusiomuovia, mutta sitä ei tehdä toistamiseen. Se oli selvästi liukkaampi kuin normaali rakennusmuovi. Jos pito vähenee, niin työ vaikeutuu ja hidastuu”.
Turvaköysien kanssa katolla työskentely vaatii muutenkin hieman fyysistä ponnistelua. ”Enkopurin laittaminen on kuntoa ylläpitävää, mutta ei se mikään urheilusuoritus ole”, kuntosalilla vapaa-aikanaan paljon viihtyvä Komsi myhäilee.
Usein pelätään, että lasikaton tiivistys pienentää ikkunaruutua ja vähentää sisään tulevan valon määrää, mutta Komsin mukaan näin ei ole. ”Vaikka Enkopur® vie lasin reunasta kankaan kanssa lähes neljä senttiä, mikä voi kuulostaa paljolta, aurinkoa tulee silti tehokkaasti läpi eikä alhaalta katsottuna edes huomaa, että ikkunapinta-ala on pienentynyt, ellei varta vasten osaa katsoa”, Komsi kertoo